Produkcja zgodna z normami europejskimi i normą polską PN-EN 1825-2:2005
WSZYSTKIE WYROBY ZNAKOWANE SĄ ZNAKIEM
DOBÓR URZĄDZEŃ
Dobór separatora powinien być oparty na przybliżonym bilansie ścieków, temperaturze ścieku, ilości
substancji do odseparowania. Urządzenie nie może być za małe ponieważ zbyt mały przepływ nie
pozwoli na właściwą separację. Nie powinien być również zbyt duży ze względów czysto ekonomicznych.
Separator tłuszczu.
Ilość posiłków
dziennie |
STO |
STOZ |
ST |
101 - 200 |
STO 1 |
STOZ 1 |
ST 3 |
201 - 400 |
STO 2 |
STOZ 2 |
ST 4 |
401 - 600 |
STO 3 |
STOZ 3 |
ST 6 |
601 - 800 |
STO 6 |
STOZ 6 |
ST 8 |
801 - 1000 |
STO 8 |
STOZ 8 |
ST 10 |
1001 - 1200 |
STO 10 |
STOZ
10 |
ST 15 |
1201 - 1600 |
STO
15 |
STOZ 15 |
ST 20 |
Separator tłuszczu i skrobi.
Ilość posiłków
dziennie |
STS/STSZ |
0 - 150 |
STS 1 |
151- 250 |
STS 1,5 |
251- 400 |
STS 2 |
401 - 600 |
STS 3 |
Separator skrobi.
Ilość posiłków
dziennie |
SS |
SSZ |
0 - 200 |
SS 1 |
SSZ 1 |
201 - 400 |
SS 1,5 |
SSZ 1,5 |
401 - 600 |
SS 2 |
SSZ 2 |
601 - 800 |
SS 3 |
SSZ 3 |
801 - 1000 |
SS 6 |
SSZ 6 |
801 - 1000 |
SS 8 |
SSZ 8 |
801 - 1000 |
SS 10 |
SSZ 10 |
Liczby podane są jedynie jako orientacyjnie przy założeniu opróżniania urządzenia raz na dwa miesiące.
DOBÓR SEPARATORA
ZASADY DOBORU WIELKOŚCI NOMINALNEJ SEPARATORA TŁUSZCZU
ZGODNIE Z NORMĄ PN EN 1825-2
Dobór wielkości powinien zależeć od charakteru i ilości
przewidzianych do oczyszczania ścieków, oraz powinien uwzględniać:
- maksymalną wartość przepływu ścieków,
- maksymalną temperaturę ścieków,
- gęstość oddzielanych tłuszczów / olejów,
- wpływ czynników wspomagających czyszczenie.
W przypadku, gdy jest wymagana pojemność magazynowa liczona w litrach,
większa niż 40 - NS i można spodziewać się większej ilości tłuszczów,
dopuszcza się zastosowanie następujących rozwiązań:
a) zainstalowanie separatora o wielkości nominalnej większej niż obliczona,
b) utworzenie pojemności magazynowej tłuszczów poza separatorem,
c) opróżnianie separatora częściej niż zwykle.
Kiedy nie ma ustalonej urzędowej metody doboru wielkości
oddzielacza, jego wielkośćnominalną należy obliczać według następującego wzoru:
NS =
Qs x ft
x fd
x fr
gdzie:
NS
- obliczana wielkość nominalna separatora,
Qs
- maksymalna wartość przepływu ścieków w l/s,
ft
- współczynnik uwzględniający temperaturę ścieku,
fd
- współczynnik uwzględniający gęstość ścieku,
fr
- współczynnik zawartości detergentów w ściekach.
Określenie podstawowych wartości
Przepływ maksymalny Qs powinien być określony przez:
a) zmierzenie, lub
b) obliczenie w oparciu o wyposażenie gastronomiczne, z którego ścieki
dopływają do separatora, lub
c) obliczenie uwzględniające typ wyposażenia, z którego ścieki są
odprowadzane do separatora, lub
d) specjalne obliczenia dla indywidualnych przypadków, do akceptacji przez
organy zatwierdzające.
Gdy dane są wystarczające do określenia Qs według b) lub c),
i projektant nie jest
pewny, co do wyboru najlepszej metody do zastosowania, zaleca się użycie
większej
wartości przepływu ścieków z obu obliczeń.
Współczynnik temperatury
Wysoka temperatura ścieków powoduje redukcję sprawności
oddzielania tłuszczu.
Współczynniki temperatury ft są podane w poniższej tabeli:
Temperatura ścieków w
|
Współczynnik temperatury ft |
≤ 600 |
1,0 |
> 60 |
1,3 |
Współczynnik gęstości
Współczynnik gęstości fd = 1,0 powinien być użyty do ścieków
odprowadzanych z
kuchni, rzeźni oraz przetwórni mięsa i ryb. Gdy charakterystyka tłuszczów /
olejów
jest dobrze znana, współczynnik gęstości może być wzięty z wykresu, gdzie fd
jest
określone dla zakresu tłuszczów lub olejów o różnych gęstościach. Dla
gęstości
tłuszczu / oleju > 0,94 g/cm3 należy zastosować współczynnik gęstości 1,5.
Współczynnik uwzględniający zużycie detergentów i środków
płuczącychh
Detergenty, łącznie z wodą z mycia naczyń, proszki i
środki płuczące powinny być starannie dobrane i oszczędnie używane. Nie
powinny osłabiać efektu oddzielania tak długo jak to możliwe ani formować
trwałej emulsji, gdy są używane przed separatorem. Współczynnik
uwzględniający zużycie detergentów i środków płuczących powinien być
dobierany według poniższej tabeli:
Użycie detergentu i środka płuczącego |
Współczynnik fr
uwzględniający użycie detergentów i środków płuczących |
Nigdy nie używany |
1,0 |
Okazjonalnie lub zwykle używany |
1,3 |
Specjalne przypadki, na przykład
szpitalne |
≥ 1,5 |
Krajowe lub lokalne przepisy mogą ograniczać użycie
niektórych detergentów, środków płuczących lub rozpuszczających.
Przypadki specjalne W produkcji przemysłowej, jak rzeźnie i
produkcja wędlin w pełnym cyklu, wielkość nominalna separatora tłuszczu NS
powinna być dobrana na podstawie specjalnych badań w zakładzie.
Określenie objętości komory osadnika Objętość
komory osadnika, liczona w litrach powinna być, co najmniej 100 x NS, ale
dla rzeźni lub podobnej produkcji objętość powinna wynosić minimum 200 x NS.
Ograniczenie stosowania separatorów tłuszczu Do
separatora tłuszczu mogą być odprowadzane tylko ścieki zawierające tłuszcze
lub oleje organiczne, natomiast w szczególności nie powinny być dostarczane:
- ścieki bytowe zawierające odchody (ścieki „czarne"),
- ścieki deszczowe,
- ścieki zawierające ciecze lekkie, oleje mineralne. Z powodu zakwalifikowania substancji zatrzymywanych w separatorach, jako
substancji niebezpiecznych, kod 19 08 03 (Rozporządzenie MOŚZNiL z 24.12.97
Dz. U. nr 162 poz. 1135) serwisowanie może być prowadzone wyłącznie przez
firmę posiadającą zezwolenie właściwych organów ochrony środowiska |