Produkcja zgodna z normami europejskimi i normą polską PN-EN 1825-2:2005
WSZYSTKIE WYROBY ZNAKOWANE SĄ ZNAKIEM
KONSERWACJA I EKSPLOATACJA
Z powodu zakwalifikowania substancji
zatrzymywanych w separatorach, jako substancji niebezpiecznych, kod 19 08 03
(Rozporządzenie MOŚZNiL z 24.12.97 Dz. U. nr 162 poz. 1135) serwisowanie
może być prowadzone wyłącznie przez firmę posiadającą zezwolenie właściwych
organów ochrony środowiska.
Separatory powinny być regularnie kontrolowane, opróżniane i czyszczone.
Należy zwrócić uwagę na krajowe lub miejscowe przepisy w zakresie
odprowadzania ścieków. Częstość kontroli, opróżniania i czyszczenia powinna
być zależna od objętości magazynowej separatora lub osadu w osadniku i być
zgodna z doświadczeniem eksploatacyjnym.
• częstotliwość opróżniania zależy od ilości ścieków do obróbki,
• przedział odmulacza musi być opróżniany regularnie, minimum 4 razy w roku,
• jeżeli nie było przypadkowego przelewu tłuszczy, przedział separatora musi
być
opróżniany raz w roku.
• po każdym opróżnieniu urządzenia należy ponownie napełnić separator wodą.
WYDAJNOŚĆ SEPARATORA
TŁUSZCZU
Wydajność separatora tłuszczu zmniejsza się gdy
oddalamy się bardziej od dnia czyszczenia. Ściek tłusty, niebezpieczny dla
środowiska to ściek o zawartości 250 mg ekstraktu eterowego na 1 litr (250
g/m3).
Analizując poniższy grafik widzimy, iż dla separatora dobrze dobranego
poziom ten osiąga się około 30 dni po ostatnim czyszczeniu (a więc
interwencja co 30 dni), zaś dla separatora za małego interwencja co około 15
dni. W celu utrzymania stałego niskiego poziomu ekstraktu eterowego należy
czyścić separator dużo częściej.
UWAGA!
Prawidłowo dobrany i eksploatowany separator redukuje zawartość ekstraktu
eterowego 10-krotnie.
|